Port i Sherry

Kada je vino pojačano, to znači da je neutralni špirit (obično bistri brendi) dodat tokom procesa fermentacije. Dodatak špirita čini nekoliko stvari: stabilizuje vino, povećava nivo alkohola i ubija sav preostali kvasac, sprečavajući time da pojede sav šećer. Neka vina su pojačana nakon što se završi fermentacija (kao što je to slučaj sa suvim šerijima), ali se većina vina pojačava tokom procesa fermentacije, da se ista zaustavi i da se sačuva slatkoća.

Pojačana vina su postala popularna tokom perioda istraživanja jer su bila izdržljiva tokom dugačkih pomorskih putovanja. Zato nije slučajno što su se ta vina pravila na mjestima koje su nekada bile važne luke polaska, kao što su Porto i Jerez de la Frontera (blizu Gibraltara).

Kao što je navedeno, pojačana vina mogu biti suva ili slatka. Suvi varijeteti su idealni kao aperitiv, da se piju sami ili umiješani u koktel. Slatki varijeteti, koji se često nalaze na dezertnim menijima, idealni su da se piju nakon večere uz dezert ili sir.

Pojačana vina su bila popularna u Evropi stotinama godina, ali su posljednje dvije generacije pala u nemilost. Jedan od razloga je da, kao i kod svih vrlo popularnih stvari, tržište bude preplavljeno sa previše jeftinih primjeraka niskog kvaliteta koji negativno utiču na percepciju ljudi o toj kategoriji. Za druge su Port i Sherry su nešto što su njihove bake i djedovi pili. Pozitivna strana je da danas možete naći pojačana vina izuzetnog kvaliteta po odličnim cijenama.

Možda zbog toga pojačana vina u zadnje vrijeme doživljaju povratak. Određene vrste kao što je Porto su uvijek imala dobro tržište u mjestima kao što su Francuska, (najveće izvozno tržište) i Britanija. Sherry se takođe vraća, a povratak predvode barovi koje nude šeri, tapas restorani, u kojima se šeri idealno uparuje, i miksolozi koji sve više ugrađuju Sherry u koktele premijum klase.

U ugostiteljstvu, jedna od najboljih stvari vezano za pojačana vina je gore navedena izdržljivost. Većina primjeraka može ostati otvorena i mjesec dana a da ne dođe do smanjenja kvaliteta, što ih čini idealnim da se služi na čaše na kraju jela.